Як зберегти шматочок літа Частина 2



Заготівля пішов літа ...

Заготівля пішов літа ...

Літо можна зберегти по-різному, а можна так, щоб було смачно, корисно, ситно і було про що згадати взимку ...

Консервоване літо

Маринад скорочує процес квашення овочів і допомагає плодам довше зберігатися без особливих труднощів. Але слід пам'ятати, що маринад не такий корисний, як квашення. При квашенні в дію вступають певні мікроорганізми, в маринадах живих мікроорганізмів немає взагалі. Приготувати маринад дуже просто — це добре підсолена підкислена вода, проварена зі спеціями, якою можна залити все, що завгодно. Не бійтеся експериментувати — кавун у маринаді, персики з горіхами в маринаді, або маринований солоний виноград обов'язково знайдуть своїх шанувальників.
Консервуємо сливи: покладіть на дно літрової банки щіпку запашного перцю, кілька штук гвоздик, шматочок кориці, потім щільно укладіть сливи. Для маринаду на 0,5 л. води 0,5 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру, одну краплю лимонної кислоти. Прокип'ятіть маринад, залийте і закатати.
Консервуємо помідори: на дно трилітрової банки покладіть листочок хрону і стебло кропу. Потім промийте помідори і щільно укладіть в банку. Для маринаду — 1,5 л. води, 1 ч.л. солі, 1 ст. л. цукру, кілька горошин запашного перцю і кілька лаврових листів. Маринад прокип'ятити і залити ним помідори в банці, потім додати 1 ч.л. оцту.
Консервуємо овочі: на дно банок покладіть листочок хрону і стебло кропу, корінь петрушки, пару зубчиків часнику. Потім наріжте великими шматками болгарський перець, огірки, кабачки, капусту і покладіть у банки, зверху додайте кілька маленьких помідорів. Для маринаду на 1 трилітрову банку — 1,5 л. води, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, кілька лаврових листочків, запашного перцю, 1 ст. л. оцту. Прокип'ятити маринад і залити окропом овочі в банку. Закрутити.

Літо в цукрі

У цукровому сиропі фрукти не втрачають свої особливості і навіть взимку здатні здивувати й порадувати, а часто і підлікувати своїми вітамінами і мікроелементами.
Консервувати фрукти і ягоди дуже просто. Головний секрет — не шкодуйте цукру. Навіть не знаючи технології, будь-які фрукти або ягоди можна просто укласти в банку і залити цукровим сиропом (прокип'ячена вода з великою кількістю цукру) або ж просто поварити самі плоди в цукровому сиропі до утворення однорідної густої маси. І в банку ...
Варення з персиків: стиглі персики (1 кг) очистіть і промийте, поріжте часточками і проваріть після кипіння 15 хвилин на слабкому вогні. Додайте 1 кг. цукру і проваріть ще хвилин 15 — 20. Потім дайте охолонути і сміливо укладайте в підготовлені банки, які тут же необхідно закатати і поставити в тепле місце до повного охолодження.
Мармелад з смородини: 1 кг. смородини промити і добре розм'якшити. Прокип'ятити 5 хвилин і процідити сік. Сік вилийте в каструлю, додайте 0,5 кг цукру, прокип'ятіть ще 15 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Потім фасуванн у підготовлені банки і закатати. Банки з мармеладом поставте в тепле місце, поки вони повністю не охолонуть.
Варення зі слив: підготуйте 0,5 кг твердих слив, вимийте їх і витягніть кісточки, акуратно укладіть плоди в банку. Потім залийте кип'яток, накрийте кришкою на кілька хвилин і дайте настоятися. Воду злийте в каструлю, додайте 0,5 кг. цукру, доведіть до кипіння, потім знову залийте і закатати.

Рідке літо

Натуральні соки і компоти корисні практично всім. Особливо якщо вони приготовані в домашніх умовах з використанням натурального чистої сировини. Адже вони для організму — джерело вітамінів, мікроелементів, хімічних сполук і просто смачна річ.

Взагалі-то соки і компоти заготовити на зиму дуже просто — було б з чого. Досить просто проварити сік фруктів або овочів і за смаком додати спецій або ж цукру.
Сік з яблук: Промийте яблука і відіжміть сік за допомогою соковижималки. Потім доведіть до кипіння, періодично знімаючи піну. Тримайте на маленькому вогні, поки не перестане утворюватися піна. Потім розлийте сік у підготовлені банки і закатати. Поставте в тепле місце до охолодження.
Якщо немає соковижималки, можна натерти на тертці яблука і дати настоятися добу, потім цю масу віджати (можна через марлю в кілька шарів) і проварити.
Фруктові компоти: у підготовлену банку засипте різних ягід (близько 1 склянки), засипте до смаку цукор (в середньому 200 г) і залийте окропом. Потім загорніть і залиште в теплому місці остигати.
Сік з буряка: Пропустити через соковижималку буряк і проварити сік (його вийде невелика кількість). Для посилення лікувального впливу на організм можна розбавити його з таким же чином приготованим морквяним соком і додати цукор за смаком. Такий сік очищає нирки, жовчний міхур і жовчовивідні шляхи від піску та каміння, а також тонізує організм і допомагає при захворюваннях крові (порадьтеся з лікарем).

Схожі записи

Comments are closed.