Як готувати профітролі



Профітролі бувають з начинкою солоної та солодкої, а бувають взагалі без начинки. Незмінне одне: вони смачні!

Профітролі бувають з начинкою солоної та солодкої, а бувають взагалі без начинки. Незмінне одне: вони смачні!

Профітролі називаються невеликі округлі булочки, випечені з заварного тіста, що мають всередині порожнину. 

Профітролі начиняються самими різними начинками: як солоними, так і солодкими. Якщо ваші профітролі солодкі, то це десерт, ну а якщо солоні, то це закуска. 

Профітролі можна нічим не начиняти, а подавати до перших страв на окремих тарілках. У такому випадку булочки занурюються в гарячу страву безпосередньо перед їжею, щоб уникнути раскісанія. Нічим не начинені профітролі непогано подавати до других страв, які передбачають випічку. Такі профітролі подають з соусами або круто солоним часниковим соком. 

Для того щоб приготувати тісто для профитролей, візьміть: 
молоко — 125 мл; 
масло вершкове — 60 г; 
, сіль — на кінчику ножа; 
цукровий пісок — 0,5 чайної ложки; 
борошно — 100 г; 
яйця — 2-3 шт. 

Доведіть до кипіння молоко, посоліть його, занурте нарізане скибочками вершкове масло і знову доведіть до кипіння. Як тільки рідина закипить, обережно по ложкам всипте борошно і постійно заважайте. Слідкуйте, щоб не було грудочок! Терпляче заважайте масу до тих пір, поки вона не загусне. Відразу після зняття тесту з плити по одному вбивайте в нього яйця і не припиняйте заважати. Позитивним буде вважатися результат, коли тісто придбає певну тягучість. 

Підготуйте сухе деко, змастіть його олією і трохи присипте борошном. Викладайте тісто на деко ложкою порціями розміром з волоський горіх. Також можна наповнити тестом кондитерський мішечок і видавлювати його потрібними порціями на деко. Виконувати цю роботу мені подобається найбільше. Коли наб'єш руку і видавлюєш швидко, тісто не встигає розпливтися, в духовці схоплюється моментально, і на готових профітролі залишаються красиві візерунки від насадки кондитерського мішечка. 

Розігрійте духовку, поставте в неї деко і випікайте профітролі на максимальному спеку до появи на них жовтуватою скоринки. Готові профітролі зніміть з дека і остудіть. Далі треба зрізати верхівку або, якщо начинка дуже густа, зробити внизу невеликий отвір.

Солоні профітролі я подаю тільки до бульйону. Наводжу рецепт своєї начинки

Візьміть: 
2 плавлених сирка без добавок; 
будь-яку копчену рибу (я беру горбушу: по-перше, чудово апетитний колір, по- друге, в будь-якому рибному магазині продається і ціла риба, яка йде на приготування пасти, і нарізка горбуші для прикраси); 
50 г. м'якого вершкового масла; 
1 лимон. 

Готується начинка дуже просто. Сирки, м'якоть лосося і масло перетворюються в пасту, потім в неї наливається трохи лимонного соку (від половинки лимона). Кожен Профітроль начиняється, відразу ж під кришечку укладається тонюсенький скибочку нарізки лосося і шматочок лимончика без шкірки. 

А от солодкі профітролі ніж я тільки не начиняю! І м'якої сирної пастою (з сиру, густої сметани, родзинок і липового меду), і заварним кремом, і молочним повидлом (1 частина молока і 3 частини дуже густого, такого, щоб майже нарізати, кислого сливового повидла), і масляним кремом, і шоколадним желе (розтоплений молочний шоколад готується як желе; наповнювати потрібно майже застиглим шоколадним кремом). 

Взагалі, вся кулінарія — суцільне фантазування, і приготування профитролей не є винятком.

Схожі записи

Comments are closed.