Що приготувати з айви



На Сході плоди айви вважаються символом чистоти і здоров'я.

На Сході плоди айви вважаються символом чистоти і здоров'я.

Ці ароматні плоди осені мають терпко-кислуватий смак. Золотиста айва така тверда, що тільки відчайдушний може догризть сирої плід до кінця. Недарма за часів Стародавнього Риму наречені разом повинні були з'їсти айву, щоб разом успішно долати всі життєві негаразди. Але зате блюда, приготовлені з айвою, славляться тонким смаком, запахом і корисні для здоров'я. 

На Сході плоди айви вважаються символом чистоти і здоров'я. І це невипадково, її лікувальні властивості були відомі ще Авіценні, який вважав її хорошим засобом для поліпшення травлення. Айва добре діє при серцебитті, усуває головний біль, зміцнює печінку, підвищує апетит. Вдихання запаху айви покращує настрій, зміцнює природні сили організму. Настій листя зміцнює волосся. Вінець Юнони, що прикрашав її розкішне волосся, був пліток з листя айви. Сік айви дуже добре допомагає при похміллі. 

Неушкоджені плоди айви можна зберігати свіжими до січня-лютого. Зазвичай я їх використовую для різних десертів, як гарнір до м'ясних страв або в плов. 

Легко і швидко приготувати айвовий пиріг з готового листкового тіста. Для цього треба очистити і порізати один плід айви, видаливши насіння. Довести до кипіння 200 мл води з двома ложками меду і паличкою кориці. Покласти айву і зварити до напівготовності. Вийняти, злити воду. Нарізати айву тонкими часточками. Викласти 400 г. листкового тіста на дно форми, зробивши невеликі борти. Рівномірно змастити тісто джемом. Викласти часточки айви по спіралі. Зверху змастити джемом. Поставити в добре розігріту духовку, запікати 20-25 хвилин. 

Не вимагає особливих зусиль у приготуванні і шарлотка з айвою. Нарізати тонкими часточками 2 плоду айви, попередньо видаливши насіння. Збити 4 яйця з двома склянками цукру до білої піни. У них додати дві склянки борошна, ваніль за смаком, столову ложку соняшникової олії, добре розмішати. 1 чайну ложку соди гасимо 1 столовою ложкою оцту. Додати в тісто айву і терті волоські горіхи, добре розмішати. Тісто викласти на розігріту, змащену маслом і посипану сухарями сковороду і запекти в духовці. Готовність можна визначити так: пиріг проткнути ножем, якщо тісто до нього не прилипає, то пиріг готовий. 

Дуже смачна й ароматна виходить запечена з айвою свинина. Свинячу вирізку добре вимити і висушити. Гострим тонким ножем по всій частини м'яса зробити невеликі поглиблення і вставляти туди часник і айву, порізані на дрібні шматочки. Нашпиговані м'ясо добре посолити, обмазати чорним і червоним пекучим перцем, скропити оливковою олією. Обережно загорнути у фольгу і залишити в холодильнику на добу. Випікати в духовці при середньому вогні 1,5-2 години. Готове м'ясо остудити і нарізати на тонкі скибочки. 

З айви можна приготувати варення. На 1кг айви беремо 1 кг цукру і 2 склянки води. Жовту стиглу айву промити і очистити. Потім або нарізати на тонкі часточки, або натерти на крупній тертці. Протягом 10-15 хвилин відварити айву у воді без цукру. Відцідити і в цій же воді зварити цукровий сироп. Помістити в нього часточки айви і проварити 5-7 хв. Відставити на 10 годин. Після чого варити до готовності на повільному вогні 40-50 хв. Виходить дуже смачне ароматне приємного рожевого кольору варення з прозорими скибочками айви. 

Ще з айви готують гірчицю, желе, джем, мармелад, цукати, компоти, сир, роблять оладки і навіть яблучно-Айвове вино і айвовий горілку.

Схожі записи

    Comments are closed.