Що можна приготувати з журавлини



Журавлина — унікальна ягода. Цілющі властивості журавлини відомі багатьом. Вона багата антиоксидантами, які уповільнюють процес старіння. Сік журавлини — гарне протицинговий засіб. При простудних захворюваннях і ангіні вживають ягоди з медом. Лікувальні властивості журавлини пояснюються наявністю в ній органічних кислот і вітамінів. Ягоди містять пектини й мінеральні речовини (калій, кальцій, фосфор, телур, марганець, йод), а також бензойну кислоту, яка підсилює дію антибіотиків. Журавлина — хороший гарнір до багатьох страв, особливо до м'яса. А квашена капуста з цією ягодою — одне смакота. Журавлину використовують для приготування напоїв, варення, желе та цукерок. Оскільки ягода кисла, розповімо, що можна приготувати з журавлини з цукром. 

Варення з журавлини

Для розм'якшення щільної шкірки журавлини підготовлені ягоди опускають в окріп і варять 10-15 хвилин. Після того як ягоди охолонуть, кладуть їх в киплячий цукровий сироп і варять нетривалий час при безперервному кипінні. 

На 1 кг ягід — 2 кг цукру і 150 г. води.

Желе з журавлини

Перебрану і промиту журавлину розминають дерев'яним товкачиком в неокісляющейся посуді. Віджимають сік і ставлять його в холодильник. 

Мезгу заливають гарячою водою і в закритому посуді варять при слабкому кипінні 5-10 хв. У проціджений відвар додають цукор і замочений желатин, розмішують суміш до її повного розчинення і доводять до кипіння. У цей цукрово-желатиновий сироп вливають віджатий сік, потім проціджують суміш, охолоджують до 15-20 градусів і розливають у формочки. При необхідності освітлюють яєчним білком.

На 150 г. журавлини — 150 г. цукру, 30 г. желатину, один білок. Для сиропу: на 100 г. цукру — 50 г. журавлини.

Квас із журавлини

Розминають журавлину дерев'яною ложкою або товкачиком, заливають водою і варять близько 10 хв. Потім проціджують, всипають цукровий пісок і охолоджують рідину, після чого додають розведені дріжджі і добре перемішують.

Квас розливають в пляшки, закупорюють їх і ставлять на 3 дні в темне прохолодне місце.

На 1 кг журавлини — 2 склянки цукрового піску, 4 л води, 10 г. дріжджів.

Морс з журавлини

1-й спосіб:

Перебрану і промиту журавлину заливають водою і кип'ятять 10 хвилин, потім проціджують. Додають цукор, доводять до кипіння і охолоджують.

На 1 стакан журавлини — 0,5 склянки цукру і 1 л води.

2-й спосіб:

Підготовлену журавлину мнуть і віджимають сік. Накривають його кришкою і ставлять у темне прохолодне місце. Вичавки заливають гарячою водою, доводять до кипіння, кип'ятять 5-8 хвилин і проціджують. Відвар змішують з раніше віджатим соком, додають цукор і перемішують.

На 1 стакан журавлини 0,5 склянки цукру і 1 л води.

3-й спосіб:

З перебраний і промитий журавлини відтискають сік. Вичавки заливають гарячою водою, доводять до кипіння, кип'ятять 5-8 хв і проціджують. Додають натуральний мед і дають йому розчинитися. Після чого вливають охолоджений журавлинний сік. Морс до столу подають охолодженим. 

На 1 стакан журавлини — 2 столові ложки натурального меду, 1 л води.

Коктейль «Червона Шапочка»

Віджатий журавлинний сік ставлять у прохолодне місце. Морква натирають на тертці з дрібними отворами. Заливають охолодженою кип'яченою водою і залишають на 1-2 години. З отриманої маси віджимають сік і змішують його з журавлинним соком. Додають сік лимона (або лимонну кислоту), цукровий пісок і перемішують.

На 0,5 склянки журавлинного соку — 1 кг моркви, 1 лимон (або дрібку лимонної кислоти), цукор за смаком.

Схожі записи

Comments are closed.